Ishrana

Hrana opasna po kućne ljubimce

Iako se vama ova hrana dopada, za vašeg kućnog ljubimca može da bude veoma opasna. Možda vam se sviđa gvakamole sos i rado biste ga podelili sa svojim psom, ali razmislite ponovo.

Avokado
On sadrži supstancu “persin” koja može da bude veoma opasna za pse. Ova supstanca se takođe može nalaziti i u lišću ili kori, a takođe može da izazove alergije kod ljudi.

Tunjevina
Možda vam se čini da je tunjevina savršena za mačke. Zbog nedostatka hranljivih materija, previše tunjevine može da izazove neuhranjenost kod vaše mace, ukoliko je to glavna komponenta njene ishrane. Pored toga postoji i opasnost od trovanja živom, kod prečestog konzumiranja. Nije loše s vremena na vreme, ali neka to vašoj mački ne bude jedina hrana.

Alkohol
Koliko god vam bila simpatična ideja da napijete vašeg kućneg ljubimca, trebalo bi da budete dovoljno pametni i izbegnete takve stvari. I za pse i za mačke, alkohol može da bude opasan, jer praktično deluje isto kao i na ljude, pa izaziva vrtoglavicu i povraćanje. Takođe, budući da su naši kućni ljubimci manji od nas, na njih i najmanja količina alkohola može da ima veliko, negativno dejstvo.

Grožđe
Još jedna opasna hrana i za pse i za mačke jeste grožđe. Iako istraživanja još uvek nisu dokazala šta je to što im kod grožđa tačno smeta, poznato je da ovo voće može da izazove bubrežnu insuficijenciju. To znači da će vaš pas ili mačka izgubiti sposobnost uriniranja, a posledice mogu da budu opasne po njihov život.

Luk
Loš zadah nije jedina stvar koju će vaša mačka imati ukoliko je hranite lukom. Luk ima sposobnost da smanji broj crvenih krvnih zrnaca kod vaše mace, a to može da dovede do anemije. Male količine neće joj mnogo škoditi, ali bolje sprečiti nego lečiti.

Mlečni proizvodi
Iako vaše mačke vole mleko, vašem psu se ipak neće dopasti toliko. Laktoza u mlečnim prozivodima može da dovede do niza simptoma kao što su dijareja, poremećaji u varenju i bolovi u stomaku kod vašeg ljubimca.

Sirovo testo
Ako spremate neko testo, budite sigurni da vaš pas ili mačka ne može da ga dohvati. Nekuvane ili nepečne supstance mogu da stvore dosta gasa u digestivnom traktu što može da dovede do poremećaja rada creva. Što je još gore, kvasac može da fermentira unutar vašeg ljubimca i da izazove neku vrstu trovanja alkoholom. Ako mislite da vašem kućnom ljubimcu date hleb, prvo ga ispecite.

Čokolada
Čuli ste da je čokolada opasna po pse, ali niste znali da se to odnosi i na ostale ljubimce. Stimulans “teobromin” koji se nalazi u čokoladici ima dejstvo slično kofeinu, a efekat ubraznog srca može da bude koban po životinju sa već ubrzanim metabolizmom.

Slatkiši
Čokolada nije jedini slatkiš koji je opasan po ljubimce. Mnoge bombone i žvake sadrže zaslađivač koji se zove “ksilitol”, a može da poveća nivo šećera u krvi što potencijalno dovodi do oštećenja jetre.

Makadamski orah
Ako vaša kuca pokušava da se domogne vaših kolača, budite sigurni da u njima nema makadmskog oraha. Ova vrsta orašastog ploda može da dovede do trovanja psa. Simptomi su povraćanje i vrtoglavica, ali može da izazove i ozbiljnije posledice kao što je paraliza. Još ako je u kombinaciji sa čokoladom, problem može postati još veći.

ISHRANA BOLESNOG PSA

Da bi organizam bio zdrav, on mora da bude potkrepljen hranom koja će podstaći očuvanje njegovih fizičkih sposobnosti, i opšteg imuniteta koji će ga štititi od nepovoljnih spoljašnjih uticaja. Da bi se na bolesti uticalo preventivno, neophodno je izbegavati prevelik unos hrane, ali i truditi se da se optimalna dnevna količina unese.
Pravilan unos hrane ne omogućava samo predviđen proces rasta i razvoja šteneta, već može bitno uticati i na usporavanje kliničkog razvoja bolesti i delotvorno utiče na lečenje. Tako posmatrano, ishrana je bez sumnje najvažniji prirodni lek, i ne treba ga kao takvog zapostavljati i obezvređivati.

Gojaznost kod ljubimaca: Šta uraditi kako bi vaš buca vratio staru kilažu?

Do problema gojaznosti kod ljubimaca najčešće dolazi kada vlasnici izjednače hranu sa pružanjem ljubavi. Međutim, fizički izgled nije jedini razlog zbog kog se ljubimac mora vratiti na optimalnu kilažu.

Naime, gojaznost kod životinja takođe predstavlja bolest koja može da dovede u opasnost život vašeg mezimca. Mnogi vlasnici ne znaju kada da primete prekomernu telesnu težinu niti kako da pomognu svom ljubimcu.

KAKO DA ZNATE DA JE VAŠ LJUBIMAC GOJAZAN?
Iako više od pola ljubimaca u SAD-u ima registrovanu gojaznost, u javnosti se o tome ne priča previše. Mnogi vlasnici ovu temu doživljavaju kao lični neuspeh, što nije baš zrelo razmišljanje. Možda zvuči naivno, ali stručnjaci tvrde da je prvi znak gojaznosti kada ne uočavate struk svog mezimca. Čim primetite pojačan apetit i povećanu kilažu dobro razmislite o mogućnosti ovog problema.

ŠTA URADITI?
Ako nije došlo do prevelikog pomeranja na vagi, prva stvar koju bi trebalo uvesti jesu “jače” fizičke aktivnosti koje će ubrzati trošenje viška koji se nagomilao. Veterinar je, u slučaju ozbiljnije situacije, prva stanica jer bi ponekad trebalo da ljubimac skine nekoliko kilograma pre uvođenja fizičkih aktivnosti.

Savetuje se češće hranjenje manjim količinama hrane, kao i redovno merenje jer ćete na taj način moći na vreme da reagujete. Obavezno se posavetujte sa veterinarom oko vrste hrane koju bi trebalo uvesti jer postoji čitav spisak na kome su banane, šargarepe, jabuke, bundeve i boranija.

PRAVILAN REŽIM ISHRANE

Kada se dijagnostikuje gojaznost, da bi dalje dijetetsko lečenje bilo uspešno, neophodno je da gospodar bude svestan i odlučan i da psu nametne postavljeni režim ishrane.

Pre svega je potrebno:
– kontrolisati težinu psa uz merenje svake nedelje. Na taj način se stiče uvid u gubitak težine;
– ukinuti sve dezerte bogate šećerom, skrobom, masnoćama; zameniti ih, na primer, jabukom;
– bitno smanjiti porciju (obrok treba da pokriva samo 60 % potreba psa normalne težine);
– smanjiti procenat masti u porciji;
– hranu pomalo obogatiti proteinima, mineralima i vitaminima.

Izgleda da je najbolje rešenje upravo specijalna kompletna hrana i to kompletna suva hipokalorična dijetetska hrana. Normalno je očekivati da pas izgubi od 5 do 7% svoje težine, što će mu povratiti zdravlje i vitalnost.

Ishrana morski prasica

Budući da morski prasići ne mogu da proizvedu vitamin C, suplementi ovog vitamina su od suštinske važnosti u njihovoj ishrani. Bez vitamina C, morsko prase će postati bolešljivo. Dnevne potrebe za vitaminom C zavise od toga u kom se obliku uzima, ali će većini biti dovoljno oko 10-30 mg dnevno.Trudne ženke, ženke koje doje, mladi i stari prasići imaju veće potrebe za ovim vitaminom. Ukoliko kombinujete povrće koje je prirodan izvor vitamina C sa kvalitetnim, svežim granulama , najverovatnije ćete se približiti dnevnim potrebama za vitaminom C.

Veliki broj granula za morske prasiće ima pridodat vitamin C, mada je on prilično nepostojan i nakon nekog vremena se degradira. Čuvanje granula na suvom i tamnom mestu će održati određen nivo vitamina C.

Najbolji način da ih snabdete vitaminom C je korišćenje tableta. Možete kupiti tablete posebno za morsku prasad, a možete koristiti i ove za ljudsku upotrebu (četvrtina tablete od 100 mg dnevno je preporučena doza za većinu odraslih prasića.

U tabletama napravljenim za morsku prasad, količina vitamina C je 50 mg, ali budući da je vitamin C rastvorljiv, malo veća doza od preporučene dnevne ne može da naškodi. Većina prasića će vitamine tretirati kao poslastice, ali se mogu i izdrobiti zajedno sa drugom, granuliranom hranom.

Vitamin C se može dodati i u vodu, ali postoji problem sa ovim metodom. Vitamin C brzo izgubi svoju vrednost u vodi (sveža voda se mora koristiti najmanje jednom, ili dva puta dnevno). Takođe, morski prasići mogu odbiti ili redukovati uzimanje vode sa dodatim vitaminom C, zbog drugačijeg ukusa, što može kao posledicu imati određene zdravstvene probleme. Takođe je teško znati da li Vaš ljubimac uzima dovoljno vitamina C na ovaj način. Ishrana različitim svežim povrćem bogatim vitaminom C i/ili suplementi u vidu tableta su uvek bolje rešenje.

Granule
Svoje morske prasiće bi trebalo da hranite kupovnim granulama svakodnevno. Oni nemaju običaj da se prejedu (obično jedu osminu šolje granula dnevno), mada je preporučljivo da im se ograniči unos hrane na onoliko koliko im je zaista neophodno. Izaberite kvalitetnu hranu koja je napravljena baš za njih. Budući da granule obogaćene vitaminom C, zapravo ne sadrže dovoljnu količinu ovog vitamina, izaberite one sa stabilizovaom formom vitamina C, i kupujte manja zatvorena pakovanja koja se čuvaju na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Kada birate hranu za morske prasiće, izbegavajte onu sa koštunjavim voćem i semenkama, suvim voćem, produktima kukuruza, produktima životinjakog porekla, repom i sl. Obratite pažnju i na nivo šećera u hrani (na saharozu, fruktozu, kukuruzni skrob i sl.) kao i hranu sa dodatim hemikalijama i emulgatorima.

Seno
Seno bi trebalo da bude sastavni deo ishrane, i stalno dostupno u svežem obliku. Seno od mačjeg repa je dobar izbor kada su u pitanju odrasli morski prasići.

Sveže voće i povrće
Kao dodatak granulama i senu, nekoliko vrsta svežeg povrća (posebno zelenog) i voće bi trebalo da im je dostopno na svakodnevnom meniju. Zeleniš bi trebalo da sačinjava glavni deo kada je povrće u pitanju, a voće i drugo povrće bi trebalo davati u malim količinama. Izbegavajte iceberg salatu, budući da ima vrlo malo hranljivih sastojaka. Dobar izbor je kelj, spanać, repasto povrće, peršun, maslačak. Izbegavajte ili orgraničite upotrebu kupusa, brokolija, karfiola, budući da ovo povrće utiče na proizvodnju gasova u digestivnom traktu.

Izbegavajte i povrće koje sadrži dosta skroba, poput krompira. Šargarepa, list šargarepe, zelena i crvena paprika, jabuke, kajsije, banane, borovnice, dinje, grožđe, narandže, jagode, i paradajz se takođe mogu dodati u ishranu. Ukoliko nema pesticida, slobodno im dodajte i travu, maslačak, detelinu, i to posebno morskim prasićima u razvoju kojima je neophodno više hranljivih sastojaka.

Svo povrće, zeleniš i voće bi trebalo da se ravnomerno uvode u ishranu, da ne bi došlo do digestivnih problema.

Ostareli pas
Savestan vlasnik može da uz odgovarajuću ishranu, prilagođeno lečenje i uz redovne posete veterinaru, produžiti život i poboljšati udobnost svog ostarelog psa. S obzirom da su savremene mogućnosti lečenja vrlo napredne, veterinar će postati važan učesnik u obezbeđivanju ugodnije starosti svojih pacijenata.
Kada možemo reći da je pas star? Teoretski, pas je star kad otpočne poslednju četvrtinu očekivane dužine života. Tako da, neki pas će biti star sa 9 godina (bokser, nemačka doga), neki sa 12 (pudla, jokširski terijer).

Psi, generalno, dobro podnose starost, sporo menjaju izgled i morfologiju. Međutim, promene u ponašanju su iznenađujuće: letargičnost, manja želja za igrom, bezvoljan odlazak u šetnju, depresija, noćno mokrenje, su sve promene koje prate starost. Neki psi osede po glavi, neki po čitavom telu; dlaka opada na pojedinim mestima, kalusi mogu da se pojave na kolenima i na potkolenicama. Ponekad na koži izbijaju male ciste, kao i bubuljice (česte kod pudle), te kožni tumori. Na ove poslednje treba obratiti pažnju i brzo izvršiti analizu radi utvrđivanja prirode tumora.

Takođe, ni oči nisu pošteđene. Najčešće očno oboljenje jeste katarakta. Zatamnjenje sočiva koje izaziva slepilo ne treba mešati sa sklerolzom sočiva koja počinje oko sedme ili osme godine i izaziva pojavu modrog oka, ne umanjujući vid. Na zubima se pojavljuje kamenac, desni postaju ogolele, što može da uzrokuje ispadanje zuba. Često je dah neprijatan, javlja se hroničan kašalj, koji treba da se ispita pomoću rendgena i oskultacije. Pas nije podložan infarktu, mada se oko 9. ili 10. godine života otkrivaju srčane smetnje koje su znak oštećenja srca, a za posledicu imaju zamor pri naporu, zadihanost, kašalj i što je ozbiljnije, edem pluća.

Oboljenja bubrega ili jetre se često javljaju kod ostarele životinje. Pas počinje više da pije, povraća i ima dijareje. Obimno mokrenje nije uvek dokaz dobrog funkcionisanja bubrega, već naprotiv. Preporučuje se da se s vremena na vreme izvrši analiza krvi, mokraće i obavi rendgensko snimanje.

Česta je pojava i mučnog hoda ili hramanja kod starog psa. Glavni uzrok za to je artroza koja izaziva bol i ukočenost. Može se lokalizovati na zglobovima ekstremiteta, kukovima ili kičmi gde se javlja u vidu “papagajskog kljuna” (lardoza). Trebalo bi spomenuti i rak koji napada mnoge ograne i podmuklo se razvija pre pojave prvih znakova. Opšta medicinska nega može povećati otpornost i snagu psa. Neophodna je prilagođena ishrana kod raznih bolesti.

Ako pas pati od neizlečive bolesti, veterinar može odlučiti da uz saglasnost vlasnika primeni eutanaziju. To je danas brz i bezbolan čin koji se sprovodi u dve faze: najpre injekcija za uspavljivanje životinje, a zatim ona koja će je usmrtiti.
Gojaznost kod ljubimaca: Šta uraditi kako bi vaš buca vratio staru kilažu?
Do problema gojaznosti kod ljubimaca najčešće dolazi kada vlasnici izjednače hranu sa pružanjem ljubavi. Međutim, fizički izgled nije jedini razlog zbog kog se ljubimac mora vratiti na optimalnu kilažu.

Naime, gojaznost kod životinja takođe predstavlja bolest koja može da dovede u opasnost život vašeg mezimca. Mnogi vlasnici ne znaju kada da primete prekomernu telesnu težinu niti kako da pomognu svom ljubimcu.

KAKO DA ZNATE DA JE VAŠ LJUBIMAC GOJAZAN?

Iako više od pola ljubimaca u SAD-u ima registrovanu gojaznost, u javnosti se o tome ne priča previše. Mnogi vlasnici ovu temu doživljavaju kao lični neuspeh, što nije baš zrelo razmišljanje. Možda zvuči naivno, ali stručnjaci tvrde da je prvi znak gojaznosti kada ne uočavate struk svog mezimca. Čim primetite pojačan apetit i povećanu kilažu dobro razmislite o mogućnosti ovog problema.

ŠTA URADITI?

Ako nije došlo do prevelikog pomeranja na vagi, prva stvar koju bi trebalo uvesti jesu “jače” fizičke aktivnosti koje će ubrzati trošenje viška koji se nagomilao. Veterinar je, u slučaju ozbiljnije situacije, prva stanica jer bi ponekad trebalo da ljubimac skine nekoliko kilograma pre uvođenja fizičkih aktivnosti.

Savetuje se češće hranjenje manjim količinama hrane, kao i redovno merenje jer ćete na taj način moći na vreme da reagujete. Obavezno se posavetujte sa veterinarom oko vrste hrane koju bi trebalo uvesti jer postoji čitav spisak na kome su banane, šargarepe, jabuke, bundeve i boranija.