Hitna veterinarska podrška i kućna poseta

PRUŽANJE PRVE POMOĆI KUĆNIM LJUBIMCIMA

-Pod prvom pomoći podrazumevamo hitan tretman povređenih životinja ili onih koje zadesi iznenadno oboljenje.
-Ciljevi prve pomoći:
• Da se sačuva život životinje
• Da se spreči patnja
• Da se spreči nastanak pogoršanja stanja
-Pravila prve pomoći:
1. NE PANIČITI!!! Sačuvati pribranost!!!
2. Obezbediti prohodnost disajnih puteva!
3.Zaustaviti krvarenje!
4.Hitno kontaktirati veterinara!
TELEFONSKI POZIVI VETERINARU
-Postoji tri tipa urgentnih intervencija od strane veterinara:
1. Situacije u kojima je život životinje direktno ugrožen i koje zahtevaju urgentnu intervenciju od strane vlasnika, kod kuće, i kasnije lečenje u veterinarskoj ambulanti.
2. Situacije koje zahtevaju hitnu veterinarsku intervenciju u veterinarskoj ambulanti ili stanici, ali u kojima život životinje nije direktno ugrožen. U ovim slučajevima intervencija vlasnika kod kuće, po instrukcijama veterinara, nije potrebno.
3.Situacije u kojima život životinje nije ugrožen. U ovim slučajevima veterinar vlasniku pruža savete kako da postupi u određenim situacijama.
-Situacije koje zahtevaju urgentnu intervenciju od strane veterinara i veterinarske ekipe:
• Stanja praćena gubitkom svesti
• Gubitak svesti sa poremećajem funkcije disanja i pojava cijanoze
• Obilna krvarenja
• Opekotine
• Ispadanje očne jabučice
• Trovanja
• Ujedi zmija
-Situacije koje zahtevaju urgentnu intervenciju veterinara, ali u kojima život životinje nije direktno ugrožen:
• Prelomi i uganuća
• Nemogućnost mokrenja
• Iznenadni gubitak svesti
• Krvarenja
• Rane
• Poremećaj u funkciji disanja(usporeno, ubrzano disanje,…)
-Situacije u kojima urgentna intervencija veterinara nije neophodna:
• Ubodi insekata
• Manje rane kod kojih se krvarenje lako zaustavlja
• Gnojni otoci na kozi
• Pojava krvi u mokraći
• Hromost životinje, pri kojoj se oslanja na nogu
! Nemojte odlagati traženje profesionalne veterinarske pomoći, nakon što ste svom ljubimcu pružili prvu pomoć.
Nažalost, mnogi vlasnici često odlažu dalji veterinarski tretman svojih ljubimaca, pravdajući to finansijskim razlozima. Ali, upravo ta odlaganja kasnije samo povećavaju obim veterinarskih usluga, a samim tim i njihovu cenu, dok se, sa druge strane smanjuje stepen uspesnosti lečenja kod tzv.»zapuštenih slučajeva».
!Treba uvek imati na umu da vlasništvo nad kucnim ljubimcima OBAVEZUJU VLASNIKA na adekvatne uslove držanja životinje, odgovarajuću ishranu i obezbeđivanje pravovremene veterinarske pomoći svojim ljubimcima.
ŠOK-akutna slabost krvnih sudova
-Šok predstavlja klinički pojam za teško stanje organizma koje se akutno razvija u toku ili neposredno posle oštećenja ili povrede tela. Ukoliko se ne leči od strane stručnog lica, u 100% slučajeva dovodi do letalnog ishoda.
UBODI INSEKATA
-Do trovanja toksinima insekata, kao što su: pčele, ose, stršljenovi, bumbari i sl., najčešće dolazi prilikom isterivanja iz gnezda u šupama, šumama, sa tavana i drugih mesta, ili direktnim hvatanjem i gutanjem ovih insekata od strane životinja.
Simptomi trovanja:
-Sama klinička slika trovanja zavisi od broja insekata i količine unetog otrova u organizam životinje. Pas češe i liže mesto uboda i tako stvara mehaničke lezije na koži. Javlja se tahikardija(ubrzan rad srca), mišićni trzaji, ošamućenost, vazomotorni kolaps, povraćanje, grčevi. Moguć je i letalni ishod. Kod uboda u farinx(ždrelo) javlja se otok i nastupa gušenje.

 


SAOBRAĆAJNI UDES
-Saobraćajni udes,udarac tupim predmetom i upotreba vatrenog oružja su najčešci uzroci traumatizacije(povrede) glave kod životinja. Kod saobraćajne nesreće i udarca tupim predmetom posledica traumatizacije glave je potres i/ili nagnječenje mozga, sa sitnim krvarenjima u moždanim ovojnicama i tkivu mozga.
Pri dejstvu vatrenog oružja nastaju veoma teška oštecenja moždane mase, velika hemoragicna ognjišta i povreda vitalnih centara u centralnom nervnom sistemu.
Simptomi urgentnog stanja:
-utučenost ili uznemirenost životinje
-nekordinisani pokreti
-povraćanje
-nemogućnost stajanja i kretanja
-pokreti «veslanja» ekstremitetima
-midrijaza
-krvarenje iz usta i ušiju
-izostanak pupilarnog refleksa
-besvesno stanje
-koso držanje glave u stranu
-deformacija kostiju glave i prisustvo frakture
URGENTNA INTERVENCJA !!! Traumatizovanu životinju HITNO, BEZBEDNO transportovati u najbližu veterinarsku ambulantu/stanicu!
SUNČANICA I TOPLOTNI UDAR
-Sunčanica je oboljenje koje nastaje kao posledica direktnog delovanja sunčevih zraka, dok je toplotni udar sindrom nagomilavanja telesne toplote u organizmu, usled nemogućnosti njenog odavanja.
Sunčanica nastaje direktnim dejstvom sunčevih zraka i u prirodi se retko javlja kod pasa i mačaka. S druge strane, toplotni udar se češce javlja i to posebno u neadekvatnim uslovima transportovanja životinja, za vreme velikih vrućina, kod slabe ventilacije prostorija u kojima borave životinje. Javlja se kada je visoka spoljna temperatura vazduha, uz istovremeni visok procenat vlažnosti. Termoregulacija kod pasa i mačaka se vrši preko sluzokože respiratornog aparata , tako da ove životinje izuzetno teško podnose visoke spoljne temperature. Pas dahtanjem, isplaženog jezika odaje višak toplote u spoljašnju sredinu. Međutim, brojni faktori mogu da doprinesu da ovaj mehanizam termoregulacije zataji.
SIMPTOMI:
-Klinička slika se javlja naglo i iznenada i karakterišu je:
• Zanošenje
• Izraženo dahtanje
• Plašljiv izgled životinje
• Visoka telesna temperatura
• Malaksalost
• Cijanoza vidljivih sluznica
• Povraćanje
• Grčevite kontrakcije
PRVA POMOĆ:
!!! Smestiti životinju u hladnu i dobro provetrenu prostoriju. Postaviti hladne obloge na glavu životinje, hladiti životinje potapanjem u kadu ispunjenom hladnom vodom. Životinji ne davati vodu, sve dok ne prestane dahtanje. Ukoliko dahtanje traje duže vreme, hitno potražiti pomoć veterinara!!!!
ISPADANJE OČNE JABUČICE
-Ispadanje očne jabučice javlja se kao posledica snažne kontuzije, koja može nastati pri saobraćajnom udesu, nehumanom postupku prema životinji i pri međusobnoj borbi pasa.
Kao predisponirajući faktor za pojavu prolapsusa je relativno plitka očna orbita, koja je prisutna kod pasa brahicefalnih rasa.
URGENTNA INTERVENCIJA: oftalmološka urgentna terapija je pretežno simptomatska i sastoji se od niza intervencija od strane veterinara.
PROŠIRENJE I UVRTANJE ŽELUCA
-Proširenje želuca nastaje kao posledica prekomernog uzimanja voluminozne hrane ili suve koncentrovane hrane, koja posle uzimanja tečnosti jako bubri, izazivajuci proširenje želuca.
Proširenje želuca nastaje naglo. U početku je životinja neraspoložena, javlja se povećano balavljenje, gušenje, životinja pokušava da povraća, ima napet zid abdomena, slaba je-malaksala, ima izbačene laktove prednjih ekstremiteta, blede sluznice i javljaju se znaci šoka.
Spada u oboljenje sa velikim rizikom po život životinje i UVEK zahteva urgentnu hiruršku i medikamentoznu terapiju!!!
-Uvrtanje želuca nastaje okretanjem umereno ispunjenog želuca za 90-360ş , narocito kod pasa velikih rasa.
SIMPTOMI: Brzo nastupa pogoršanje opšteg stanja! Primetno je izbočenje i napetost abdomena u ksifoidnoj regiji. Kod totalnog uvrtanja SONDA ne može da se plasira u želudac. Disanje je otežano, nastupa cijanoza i šok.
Stanje zahteva URGENTNU hiruršku i medikamentoznu terapiju!!!